ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΟΧΘΗΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ  «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΟΧΘΗΣ»

ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ


Εισαγωγή

Ο σπουδαιότερος ίσως σταθμός στην ανθρώπινη εξέλιξη υπήρξε η συγκρότηση της πόλης που ορίζεται, ως χώρος διαβίωσης πολιτών και συγκρότησης των αναγκών και λειτουργιών τους. Η αναγκαιότητα αναβάθμισης της ζωής των πολιτών στην πόλη απαιτεί την ενασχόληση με «τα της πόλεως», την πολιτική δηλαδή για να καθοριστούν επιλογές και να επιτευχθούν κοινοί στόχοι.

Η σημερινή ελληνική πόλη, ενταγμένη στο πλαίσιο που διαμορφώνεται από την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και την ανεξέλεγκτη αγορά, νοσεί και υποβαθμίζεται, επηρεάζοντας αρνητικά τη ζωή της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών της.

Η Ιωνία, η πόλη μας, δεν αποτελεί εξαίρεση. Αναπτύσσεται με τρόπο που καθίσταται, προβληματική η βιωσιμότητά της, η καθημερινή ζωή των πολιτών της οδεύει από το κακό στο χειρότερο, ενώ οι όποιοι πόροι της απομυζούνται σε σημαντικό βαθμό από οργανωμένα εργολαβικά συμφέροντα ή πρόσκαιρες πολιτικές και συντεχνιακές σκοπιμότητες. Σημαντική ευθύνη γι’ αυτά έχουν οι δύο κυρίαρχες δημοτικές παρατάξεις που εκφράζουν τους χώρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. στην πόλη μας και οι αντιλήψεις τους για την πόλη, την αυτοδιοίκηση, τη σχέση με τον πολίτη και τη δημοκρατία.

Η «Αριστερή Όχθη» θα πορευτεί μαζί με όλους τους ενεργούς πολίτες της Ιωνίας προς την αντίθετη κατεύθυνση, την κατεύθυνση δηλαδή της συγκρότησης των προϋποθέσεων για μια βιώσιμη πόλη με ταυτότητα σε κοινωνικά, περιβαλλοντικά και αυτοδιοικητικά θέματα.

Στόχος μας είναι:

  • να διεκδικήσουμε μια πόλη πιο οικολογική που θα παρέχει ποιότητα ζωής σε ικανοποιητικό επίπεδο σε όλους, θα απελευθερώνει την αυτενέργεια και την δημιουργικότητα των πολιτών της και θα θέτει αναχώματα στον αποκλεισμό και την αποξένωση.
  • να παλέψουμε για μια πόλη με ισόρροπη, αειφόρο ανάπτυξη, που θα προάγει την κοινωνική συνοχή, την διαπολιτισμικότητα και θα αποτρέπει με αποφασιστικότητα την δημιουργία γκέτο ταξικών, εθνοτικών και ηλικιακών.
  • να προτείνουμε για την πόλη όχι ένα απλό άθροισμα σημειακών παρεμβάσεων αλλά ένα συγκροτημένο αυτοδιοικητικό σχεδιασμό, που θα στοχεύει στην οικοδόμηση εναλλακτικής αστικής συνείδησης. Θέλουμε η πόλη μας να καταστεί ένα θελκτικό μοντέλο αναφοράς στο πολιτικό και αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας μας. Θα το πετύχουμε συγκροτώντας θεσμούς ενεργούς συμμετοχής των πολιτών, οικοδομώντας αξιόπιστες κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές πολιτικές και διεκδικώντας από την κεντρική εξουσία με αποφασιστικότητα τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους.

Α.      Οικιστικό περιβάλλον και χωροταξία

Η ταύτιση του Νεοέλληνα με την οικοδομή αλλά κυρίως του κράτους και των δήμων με τις εργολαβίες, είναι πρωτόγνωρη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απόλυτη, καταλυτική και ακραία. Αυτή η ακραία σχέση οικοδόμησε και συνεχίζει να οικοδομεί ένα «κράτος» γενικευμένης και σαρωτικής αυθαιρεσίας, όπου πρωταγωνιστεί η κακογουστιά, το κιτς και η αμορφία, η βαναυσότητα απέναντι στη φύση αλλά και την ιστορία, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην εξάρθρωση του χώρου.

Αυτή η αντίληψη για την ανάπτυξη και την πρόοδο κατέστρεψε ένα πολύ μεγάλο τμήμα μιας ιστορικής προσφυγούπολης, της πόλης μας, ισοπέδωσε την συλλογική μας μνήμη και ιστορία, εξαφάνισε τα περισσότερα από όσα υπήρχαν και τραυμάτισε σοβαρά τον ιστό της πόλης. Η πόλη μας παρέδωσε την ψυχή της στην αγορά. Αυτή με τη σειρά της μέσα από τη σύσταση καθέτων ιδιοκτησιών  τεμάχισε τη πόλη σε πολυάριθμα ιδιωτικά υποσύνολα, τη πανωσήκωσε με την αντιπαροχή. Η Ιωνία, τόπος του μέτρου και της σχετικής κλίμακας των κτισμάτων, της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και των μνημείων κατακρεουργείται και ασφυκτιά.

Η «Αριστερή Όχθη» θα πάει κόντρα στον καιρό. Με την προσπάθειά μας και τις πρωτοβουλίες μας θα επιδιώξουμε να ενισχύσουμε την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επανάκτησή της από τους Ιωνιώτες πολίτες, να αναδειχθεί η ίδια η πόλη. Θα ξεφύγουμε από την πεπατημένη της ισοπεδωτικής μπετόστρωσης και θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε όσο γίνεται στοιχεία της ταυτότητάς της, να σώσουμε όσα περισσότερα γίνεται κτήρια των παλαιότερων εποχών και να ανασυγκροτήσουμε τις λειτουργίες του χώρου.

Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε για την πόλη, στους πολίτες:

  • Μείωση του συντελεστή δόμησης στο σύνολο της πόλης κατά 20%.
  • Ενημέρωση του δήμου μας από την πολεοδομία βόρειου τομέα για κτίρια μεγάλης κλίμακας που προγραμματίζονται να χτιστούν στην πόλη μας για να διερευνηθεί αν είναι εκτός κλίμακας, ενεργοβόρα, συμβάλλουν στην δημιουργία θερμικών νησίδων ή κατακερματίζουν τον ιστό της πόλης.
  • Να αντιταχθούμε με βροντερό τρόπο στα νέα υπερτοπικής σημασίας εμπορικά κέντρα με έμφαση στην αποτροπή κατασκευής ενός νέου «THE MALL» στο δασόκτημα της Ομορφοκκλησιάς.
  • Πίεση προς την πολιτεία με την ενεργοποίηση των πολεοδομικών επιτροπών γειτονιάς που προβλέπονται από την νομοθεσία από την εποχή Τρίτση αλλά είναι ανενεργές.
  • Να καταστήσουμε κεντρικό θέμα της πόλης μας την διάσωση της βιομηχανικής κτιριακής κληρονομιάς στην Ελευθερούπολη και τον Περισσό και να εφαρμοστούν επιτέλους οι χρήσεις γης που απαγορεύουν τις εμπορικές χρήσεις σε αυτούς τους χώρους και που μένουν χρόνια ανεφάρμοστες από την Κυβέρνηση.
  • Ανάπλαση των προσφυγικών αστικών συνόλων και ανάδειξή τους ως χώρων αμιγούς κατοικίας με ιδιάζοντα ιστορικά χαρακτηριστικά.
  • Να απαιτήσουμε πόρους για απαλλοτριώσεις οικοπέδων και τη μετατροπή τους σε ελεύθερους χώρους στις πυκνοδομημένες περιοχές της πόλης μας.

Β.      Δημόσιοι χώροι – Ελεύθεροι χώροι και πράσινο

Ο δημόσιος χώρος, είτε ως δομημένος, είτε ως ελεύθερος, είτε ως χώρος πράσινου, σηματοδοτεί την ζώσα ιστορία της πόλης μας και το πεδίο της συλλογικής μας μνήμης. Είναι το σκηνικό των κοινωνικών πρακτικών και γεγονότων, των πολιτικών δράσεων που πρωταγωνιστούν οι πολίτες. Ο χώρος με την γεωμετρική του έννοια μετασχηματίζεται σε Ιωνιώτικο τόπο από τη ζωή που  εξελίσσεται πάνω του, χρωματίζεται και αντλεί το νόημά του από τους πολίτες που τον χρησιμοποιούν. Στο όριο ανάμεσα στο ιδιωτικό με το δημόσιο πραγματώνεται η μετάλλαξη του ιδιώτη σε πολίτη. Στις σημερινές συνθήκες κυριαρχίας της νεοφιλελεύθερης οικονομίας και του πολιτισμού της αγοράς, αυτή η σχέση υποβαθμίζεται συνειδητά και εκπίπτει καθημερινά. Ότι υπάρχει ελεύθερο, επιδιώκεται να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης, και σαν ελεύθερος θεωρείται πια ο δημόσιος χώρος.

Η πόλη μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Κατά περιόδους αναπλάσσονται πλατείες  και δρόμοι επιβάλλοντας στους κατοίκους την άποψη του Δημάρχου και του μελετητή ως προς την αισθητική και τη λειτουργία τους, αφαιρείται χώμα για να προστεθεί μπετό, εγκλωβίζεται το πράσινο και μερικές φορές παραβιάζονται ακόμη και τα φυσικά και γεωμετρικά χαρακτηριστικά του χώρου. Ελεύθεροι χώροι προγραμματίζονται να γίνουν αποκλειστικά και μόνο οροφές γκαράζ, αποκόπτονται από τον γύρω χώρο, αντίθετα με το αυτονόητο, να ακουμπήσουν δηλαδή στον περιβάλλοντα χώρο. Άλση και χώροι πρασίνου περικόπτονται και τεμαχίζονται, συρρικνώνονται και απονευρώνονται από συλλογικές χρήσεις. Εάν ως πολίτες δεν διεκδικήσουμε την πόλη μας, οι δημόσιοι χώροι μας θα παραδοθούν στην αγορά.

Η «Αριστερή Όχθη» θα υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα κάθε ελεύθερο χώρο και την παραμικρή όαση πρασίνου από τα αδηφάγα ιδιωτικά συμφέροντα. Θα διεκδικήσει την πόλη με τους ενεργούς πολίτες στην κατεύθυνση των ακόλουθων απόψεων και προτεινόμενων δράσεων:

  • Αναβάθμιση και επέκταση του δημόσιου χώρου που ορίζεται ως χώρος επικοινωνίας αλλά και συμμετοχής των πολιτών στην εξέλιξη της πόλης, με ελευθερία στη χρήση του από όλους.
  • Λέμε όχι στην εμπορευματοποίηση και τον κατακερματισμό του δημόσιου χώρου για έσοδα του Δήμου. Θέτουμε σαφή όρια στις ιδιωτικές επιχειρήσεις (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κτλ), ώστε να μην λειτουργούν επιθετικά προς το δημόσιο χώρο αλλά συμπληρωματικά και διακριτικά.
  • Απομάκρυνση από την επιφάνεια του δημόσιου χώρου όλων των αυθαίρετων κατασκευών ή παράνομων χρήσεων και προστασία του από την παράνομη στάθμευση.
  • Δημιουργία δημοτικού αποθέματος γης με ανάκτηση χώρων από τις βιομηχανικές περιοχές και διάσωσή τους από την απειλή της οικοδόμησής τους ως εμπορικών κέντρων.
  • Απόκτηση από το Δήμο του οικοπέδου του ΚΥΔΕΠ στον Περισσό και του Ο.Τ. 141 που είναι ζωτικής σημασίας για την μελλοντική λειτουργία της πόλης.
  • Ελκυστικός στους χρήστες, σύγχρονος αλλά και καλοσυντηρημένος αστικός κοινωνικός εξοπλισμός όπως παγκάκια, εγκαταστάσεις παιδικού παιχνιδιού κτλ., που να είναι ταυτόχρονα φιλικός προς τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Ανάπτυξη σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα με παρεμβάσεις και κατάλληλη πολιτική χρήσεων γης τοπικού κέντρου που να ενισχύει την φυσιογνωμία της γειτονιάς, να την αναδεικνύει και να της προσδίδει ταυτότητα, να ψυχαγωγεί και να συντελεί στην κοινωνικοποίηση των όρων ύπαρξης των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων.
  • Επέκταση του προγράμματος πεζοδρομήσεων, όχι μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά και στις γειτονιές όπου δημιουργούνται τοπικά κέντρα, μπροστά στα σχολεία και τις παιδικές χαρές. Δημιουργία ελκυστικών  διαδρομών με ανάδειξη αστικών σημείων αναφοράς, όπως αρχαιολογικών μνημείων (Ανδριάνειο υδραγωγείο και στήλες, Ομορφοκκλησιά) συμβόλων (μπλόκο Καλογρέζας), ιστορικών τόπων (όπως τα αστικά σύνολα των προσφυγικών κατοικιών) και αρχιτεκτονικών έργων (όπως η βιομηχανική αρχιτεκτονική του προηγούμενου αιώνα).

Ειδικά για το πράσινο.

Η αλληλεπίδραση πόλης και φύσης συντελείται με όρους σύνθετους και ιδιαίτερους, αλληλοτροφοδοτείται με πολλαπλούς τρόπους και γι’ αυτό υποστηρίζουμε ότι η πόλη είναι ένα ιδιάζον οικοσύστημα. Θέλουμε την επιστροφή της φύσης στην πόλη. Θέλουμε μια πόλη οικολογική, βιώσιμα αναπτυσσόμενη, που να βελτιώνει την καθημερινότητα, να αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής και να οικοδομεί μια βιωματική σχέση των πολιτών με τη φύση.

Χρειαζόμαστε λοιπόν άμεσα:

  • Σαφή δέσμευση της νέας δημοτικής αρχής για διπλασιασμό του ποσοστού πρασίνου στο δήμο μας με κεντρική αιχμή το κτήμα Βεΐκου που απειλείται άμεσα με αλλαγές χρήσεων γης για εμπορικούς σκοπούς και αποχαρακτηρισμούς για νέες οικονομικές δραστηριότητες, αλλά και αναβάθμιση των υφισταμένων χώρων πρασίνου.
  • Σεβασμός του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης και ανάληψη πρωτοβουλίας για την τεχνική διερεύνηση της δυνατότητας να αποκαλυφθούν τμήματα του Ποδονίφτη.
  • Αντιτασσόμαστε στην επιθετική κατάληψη λόφων της πόλης μας μέσω δήθεν αναπλάσεων που στοχεύουν στην κερδοσκοπία σε βάρος του χώρου και σεβόμαστε το ανάγλυφο του εδάφους.
  • Παλεύουμε για την ενοποίηση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου του δήμου μας, μέσω πεζοδρομήσεων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και διαπλάτυνσης πεζοδρομίων, κατασκευής ποδηλατοδρόμων και ανάδειξης-δημιουργίας ελκυστικών  διαδρομών.
  • Απαιτούμε το άμεσο πρασίνισμα των αυλών των σχολικών μονάδων και τη συστηματική δενδροφύτευση των πεζοδρομίων της πόλης μας με φύτευση μη υδροχαρών φυτών.
  • Προτείνουμε την εκπόνηση πιλοτικού προγράμματος βιολογικής περιποίησης του άλσους Βεΐκου  και γενικότερα του κτήματος Ομορφοκκλησιάς, καθώς και γεωτρήσεις στα μεγάλα πάρκα για την άρδευσή τους.
  • Επιθυμούμε την ανασύσταση φυσικών οικοσυστημάτων μέσα στην πόλη μας. Θέλουμε να επανασυνδέσουμε την πόλη μας με μορφές άγριας ζωής φτερωτών ή και τετράποδων ειδών πανίδας στους μεγάλους χώρους πράσινου ή τους αρχαιολογικούς χώρους.

Γ.       Κυκλοφοριακό

Το ιδιωτικό αυτοκίνητο έχει καταλάβει με νόμιμο ή παράνομο τρόπο σήμερα, το σύνολο σχεδόν του δημόσιου χώρου της πόλης μας. Το μεγάλο πλήθος των Ι.Χ. έχει ανατρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά το βασικό τους πλεονέκτημα: την γρήγορη μετακίνηση. Η σταδιακή απώλεια της ιδιότητας του Ι.Χ. αυτοκινήτου ως μέσο απελευθέρωσης, μεγιστοποιεί τις άλλες του ιδιότητες που είναι δυσάρεστες:

–         Δημιουργία ρυπαρού περιβάλλοντος από τις εκπομπές καυσαερίων

–         Σημαντική συμβολή στην αντιαισθητικότητα της πόλης

–         Πρόκληση θανατηφόρων ατυχημάτων και τραυματισμών

–         Μείωση του ημερήσιου χρόνου πεζοπορίας με επιβλαβή αποτελέσματα για την υγεία.

Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην πόλη μας, όπως και στις άλλες πόλεις, είναι τέτοιες ώστε τα Ι.Χ. αυτοκίνητα να αδυνατούν να μας προσφέρουν αυτό που επιθυμούμε: την εύκολη κυκλοφορία. Γι’ αυτό και κάθε σχεδιασμός που άκριτα διευκολύνει προσωρινά το ιδιωτικό αυτοκίνητο, μεσοπρόθεσμα επιδεινώνει το πρόβλημα.

Η λύση για την «Αριστερή Όχθη» είναι προφανής και ονομάζεται χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.).  Τα Μ.Μ.Μ. πρέπει να καταστούν ανταγωνιστικά στο Ι.Χ. αυτοκίνητο και να οδηγούν στην απελευθέρωση των μετακινήσεων στην πόλη. Η βασική μας αντίληψη είναι ότι ο κάθε περιορισμός της Ι.Χ. αυτοκίνησης πρέπει να οδηγεί σε μια αντίστοιχα ισοδύναμη απελευθέρωση της μετακίνησης. Οι προτάσεις μας που ακολουθούν προσδιορίζουν τον ορίζοντα της κοινωνικής μας παρέμβασης με στόχο ένα περιβάλλον βιώσιμης λειτουργίας της πόλης μας:

  • Αξιόπιστη, άνετη, προσπελάσιμη από όλους μετακίνηση με υψηλού επιπέδου Μ.Μ.Μ., που θα καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια, δεν θα ρυπαίνουν και θα εντάσσονται με ορθό τρόπο στο τοπίο της πόλης.
  • Καμπάνιες για να στραφούν εθελοντικά οι χρήστες Ι.Χ. αυτοκινήτων στα Μ.Μ.Μ., με στόχο καθημερινά επαναλαμβανόμενες βασικές ανάγκες μετακίνησης όπως η εργασία ή οι σπουδές να γίνονται με αυτά.
  • Υιοθέτηση του δόγματος ότι σε κάθε δημοτικό σχεδιασμό που καθορίζει τον χαρακτήρα, τον τρόπο ζωής και την λειτουργία της πόλης, οι πεζοί και οι μαζικές μετακινήσεις έχουν απόλυτη προτεραιότητα.
  • Ο πεζός πολίτης δικαιούται προτεραιότητας έναντι οποιασδήποτε άλλης μορφής μετακίνησης. Η κίνησή του πρέπει να γίνεται χωρίς διακοπές και με ασφάλεια σε ένα περιβάλλον με κατάλληλη αστική υποδομή και λιγότερο θόρυβο και ρύπανση. Προτείνουμε να καθοριστεί από το Δήμο ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίου 1,50μ. και το κλάδεμα των δένδρων σ’ αυτά να γίνεται σε ύψος  κατάλληλο για διέλευση πεζών με άνεση και ασφάλεια.
  • Δίνουμε έμφαση στη μετακίνηση με ποδήλατο, που είναι ένα μέσο μεταφοράς για μικρές αποστάσεις γρήγορο, αθόρυβο, χωρίς κόστος, δεν ρυπαίνει και γυμνάζει το σώμα. Προτείνουμε ένα εκτεταμένο δίκτυο ασφαλών και καλοφωτισμένων ποδηλατοδρόμων, με στόχο να δημιουργηθεί μεσοπρόθεσμα ένα ολοκληρωμένο πλέγμα από το κέντρο των τοπικών διαμερισμάτων προς τους πλησιέστερους σταθμούς ΗΣΑΠ και το κέντρο της πόλης. Προτείνουμε ακόμα την κατασκευή ειδικών χώρων για την στάθμευση και την φύλαξη των ποδηλάτων στους σταθμούς των ΗΣΑΠ και την ελεύθερη μεταφορά τους από τα μέσα σταθερής τροχιάς.
  • Απαιτούμε από την πολιτεία να προεκτείνει τη σχεδιαζόμενη γραμμή 4 του Μετρό προς Γαλάτσι μέχρι τα όρια των τοπικών διαμερισμάτων Αλσούπολης-Καλογρέζας.
  • Αναβάθμιση της δημοτικής συγκοινωνίας και λειτουργία της με χαρακτήρα συμπληρωματικό και τροφοδοτικό προς τα υπόλοιπα Μ.Μ.Μ., με σημαντική πύκνωση δρομολογίων.
  • Κατασκευή στο Ο.Τ. 150 υπογείου χώρου στάθμευσης τοπικής σημασίας, ώστε να μην αποτελεί κίνητρο για εντατικότερη χρήση του αυτοκινήτου. Η κατασκευή χώρου στάθμευσης με χωρητικότητα περιφερειακού χαρακτήρα θα τροφοδοτήσει τον φαύλο κύκλο του κυκλοφοριακού κορεσμού λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη τα γεωμετρικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά των προσβάσεων σε αυτόν.
  • Ελεγχόμενη παρόδια στάθμευση τοπικού χαρακτήρα γύρω από τους σταθμούς ΗΣΑΠ στα Πευκάκια και τον Περισσό.
  • Αποτελεί κεντρικό στόχο μας να ενταχθούμε σε δίκτυα τραμ, που προγραμματίζονται για το λεκανοπέδιο. Το τραμ είναι το κατ’ εξοχή πολεοδομικό εργαλείο με το οποίο αναβαθμίζεται η εικόνα της επιφάνειας του δρόμου και θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο δραστηριοποίησης της «Αριστερής  Όχθης».
  • Ανάπτυξη με κατάλληλη πολιτική χρήσεων γης τοπικών κέντρων ανά δημοτικό διαμέρισμα που να αποθαρρύνουν την μετακίνηση.

Για την παράταξή μας είναι στρατηγικό ζήτημα η μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων και η συστηματική στροφή κι επένδυση στη δημόσια και δημοτική συγκοινωνία που πρέπει να καταστεί ανταγωνιστική και ελκυστική για όλες τις εισοδηματικές τάξεις.

Δ.      Διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων

Το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης και οι καταναλωτικές αξίες είναι συνυφασμένες με την παραγωγή τεράστιων όγκων σκουπιδιών. Η διαχείρισή τους είναι ένα τεράστιο θέμα που δεν αφορά φυσικά μόνο το δήμο μας, αλλά το σύνολο του λεκανοπεδίου και οι ευθύνες για το σημερινό τραγικό αδιέξοδο βαρύνουν πρωτίστως τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Η χωματερή στα Άνω Λιόσια έχει προ πολλού εξαντλήσει τις δυνατότητές της και η αναζήτηση νέων Χ.Υ.Τ.Α. είναι αδιέξοδη. Θεωρούμε ότι πρέπει να τεθούν σ’ εφαρμογή καινοτόμες πολιτικές για την διαχείριση των απορριμμάτων που σημαίνουν: ουσιαστικά μέτρα και πρακτικές για τη πρόληψή τους, τη μείωση του συνολικού τους όγκου, την ανακύκλωσή τους με διαλογή στην πηγή, την επαναχρησιμοποίηση, την αξιοποίηση ή κομποστοποίηση πριν φτάσουμε στην υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων.

Ειδικά στο δήμο μας χρειαζόμαστε:

  • Δημοτικό πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων με συγκεκριμένες μεθόδους εφαρμογής, χρονοδιαγράμματα και σαφή δέσμευση για τους στόχους.
  • Σε συνεργασία με άλλους, κυρίως όμορους, δήμους του Λεκανοπεδίου κατασκευή σε στρατηγικό σημείο, σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, που θα σημάνει τον τριπλασιασμό των δρομολογίων των απορριμματοφόρων.
  • Αγορά του απαιτούμενου μηχανολογικού εξοπλισμού καθαριότητας.
  • Τριπλοί κάδοι απορριμμάτων του δήμου για χαρτί, λοιπές συσκευασίες (πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο) και υπόλοιπα σκουπίδια.
  • Μετατροπή των οικιακών οργανικών σκουπιδιών σε βιολογικό λίπασμα για κήπους, με εθελοντικά προγράμματα οικιακής κομποστοποίησης. Ο δήμος στους συμμετέχοντες στα προγράμματα μειώνει τα δημοτικά τέλη και επιδοτεί τον εξοπλισμό. Επίσης, κομποστοποιεί τα κλαδέματα των δένδρων και φυτών του δήμου.
  • Πρόγραμμα απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων οχημάτων.
  • Ανάληψη πρωτοβουλίας από το δήμο για εναλλακτική διαχείριση ειδικών κατηγοριών απορριμμάτων, όπως έπιπλα, ρούχα, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, μπαταρίες, τηγανισμένα λάδια κτλ. με δημιουργία φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για ανθρώπους κοινωνικά αποκλεισμένους.

Ε.       Ατμοσφαιρική ρύπανση

Η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν είναι εφικτή μόνο σε δημοτικό επίπεδο αλλά απαιτείται μητροπολιτική συγκρότηση στο λεκανοπέδιο και συνολική δράση. Η χώρα μας είναι μία από τις λίγες  στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου οι εκπομπές ρύπων αυξάνονται συνεχώς παρά τις δεσμεύσεις της από το πρωτόκολλο του Κιότο, με αποτέλεσμα να εγκαλείται διαρκώς για υπέρβαση ορίων των επικινδύνων ρύπων, έχει μάλιστα παραπεμφθεί γι’ αυτό στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Δεκαετίες τώρα το νέφος πλανάται πάνω από το λεκανοπέδιο. Νέοι τύποι αερίων ρύπων όμως εμφανίζονται στο προσκήνιο, με ολοένα και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αντικαθιστώντας σταδιακά τους παλιούς. Οξείδια του αζώτου, βενζόλιο, όζον και ιδιαίτερα τα αιωρούμενα μικροσωματίδια ευθύνονται για τον ανεπανόρθωτο κλονισμό της υγείας και  θανάτους πολλών συμπολιτών μας, ίσως ανάλογους με όσους χάνουν τη ζωή τους στα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.

Για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ο δήμος μας πρέπει να στοχεύσει στα ακόλουθα:

  • Να αντιταχθεί σθεναρά στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών, να απελευθερώσει την πετρελαιοκίνηση στο Λεκανοπέδιο, όταν γνωρίζουμε ότι ο κύριος όγκος των μικροσωματιδίων προέρχεται από τα πετρελαιοκίνητα ταξί, λεωφορεία και φορτηγά.
  • Ενημέρωση των πολιτών για χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση αντί πετρελαίου, με άμεση προώθησή του στα δημοτικά κτήρια.
  • Έλεγχο στο χώρο ευθύνης του δήμου μας δραστηριοτήτων που ρυπαίνουν ιδιαίτερα.
  • Η προστασία και διαφύλαξη του κτήματος Βεΐκου   και η αποτροπή της εγκατάστασης σ’ αυτό κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, που θα σημάνει την απώλεια του δασικού του χαρακτήρα είναι ζωτικής σημασίας. Η ύπαρξή του στις παρυφές της πόλης μας διευκολύνει και μεγιστοποιεί την κίνηση αερίων μαζών προς αυτήν και λειτουργεί ως φυσικός αεραγωγός προς τον δομημένο χώρο.

ΣΤ.    Άλλες μορφές ρύπανσης

Νέες μορφές ρύπανσης παρουσιάζονται στις σύγχρονες κοινωνίες με κυριότερες την ηχορύπανση και την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση.

Για την ηχορύπανση απαιτούμε από την κυβέρνηση (η οποία για το θέμα αυτό παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) την εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας σε συνδυασμό με δημοτικά προγράμματα   δημιουργίας δενδροστοιχιών στους δρόμους για ελάττωση του θορύβου και τοποθέτηση ηχοσπετασμάτων μπροστά σε ευαίσθητα σημεία όπως σχολεία, νηπιαγωγεία κτλ.

Για την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση απαιτούμε την παρέμβαση του δήμου για την εξακρίβωση της νομιμότητας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και την διερεύνηση της δυνατότητας ασφαλούς φραγής στην χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Eπίσης, να κληθεί από το δήμο η εθνική επιτροπή ατομικής ενέργειας για να προβεί σε μέτρηση της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας σ’ όλη τη πόλη. Κατ’ αυτό το τρόπο θα αποκαλυφθούν οι καμουφλαρισμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ σε όλες θα πρέπει να τοποθετηθούν οι προβλεπόμενες, από το νόμο περί κεραιών, ειδικές πινακίδες σήμανσης.

Ζ.       Ενέργεια

Τα θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια μας ενδιαφέρουν από δύο πλευρές.

Πρώτον, οι επιπτώσεις από τη χρήση συμβατικών μορφών ενέργειας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις κλιματικές αλλαγές. Δεύτερον, η εξοικονόμηση ενέργειας για την οικονομική ανακούφιση των πολιτών.

Παρ’ ότι τα ζητήματα αυτά ξεπερνούν το τοπικό  επίπεδο, ακόμα και το εθνικό, και αφορούν το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας και σχετίζονται με το κυρίαρχο σήμερα μοντέλο ανάπτυξης, που θέτει το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή και τη φύση, η αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι ριζικά αντίθετη σε αυτό το ρυπογόνο, ενεργοβόρο και οικολογικά καταστροφικό μοντέλο και να προσαρμόσει ανάλογα την δράση της. Ο κεντρικός πυρήνας μιας άλλης πολιτικής περιστρέφεται γύρω από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.) με  πολυδιάστατα οφέλη: περιβαλλοντικά, ποιότητα ζωής και οικονομικά.

Ο δήμος μας, οφείλει να ανταποκριθεί στα προαναφερόμενα υιοθετώντας τις ακόλουθες πολιτικές:

  • Χρήση στα κτήρια του δήμου, στις δημοτικές υπηρεσίες και στις υποδομές (δρόμους, πάρκα κτλ.) εξελιγμένων συστημάτων φωτισμού χαμηλής κατανάλωσης, για να έχουμε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Χρήση ανεμιστήρων οροφής.
  • Υιοθέτηση από τον δήμο των αρχών της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και προώθηση, σε όλα τα κτήρια ιδιοκτησίας του, μελετών για να καταστούν βιοκλιματικά.
  • Ενθάρρυνση και διευκόλυνση από τον δήμο των δημοτών για τη χρήση φυσικού αερίου (Φ.Α.) αντί πετρελαίου θέρμανσης και την εγκατάσταση σε κάθε διαμέρισμα ηλιακού θερμοσίφωνα.
  • Εκστρατεία από το δήμο σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Η.      Κοινωνική πολιτική

Όσο το κεντρικό κράτος, που θέτει ως στόχο τη μείωση των δημόσιων δαπανών, αποσύρεται από την φροντίδα για τους κοινωνικά αποκλεισμένους, τόσο η αυτοδιοίκηση θα καλείται να διαδραματίσει ένα διαφορετικό και πιο παρεμβατικό ρόλο. Όσο η νεοφιλελεύθερη πολιτική, διαμορφώνει και παράγει νέες διαχωριστικές γραμμές, τόσο η αυτοδιοίκηση θα καλείται να γίνει το αντίπαλο δέος. Όσο διαμορφώνονται κοινωνικές ομάδες σε κρίση, τόσο η γειτονιά θα πρέπει να αντιστέκεται και να αποτελεί χώρο αντίστασης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σήμερα, διάφορες κοινωνικές κατηγορίες ωθούνται σε περιθωριοποίηση ή αποκλεισμό: άνεργοι, ηλικιωμένοι, φτωχοί, μετανάστες, άτομα με αναπηρίες, μονογονεϊκές οικογένειες, άνθρωποι –κυρίως νέοι- εξαρτημένοι από ναρκωτικά, συγκροτούν όλο αυτό το φάσμα των «ανήμπορων» ανθρώπων που κινούνται στις γωνιές της πόλης και εξαρτώνται από την ελεημοσύνη ή την όποια ανοχή του κοινωνικού περίγυρου.

Στόχος μας, να προβάλουμε, στο βαθμό των δυνάμεών μας, την έννοια της κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, την αλληλεγγύη της γειτονιάς, την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Απέναντι στην κοινωνική αναλγησία, προβάλουμε την αλληλεγγύη. Απέναντι στην πολιτική που περιθωριοποιεί τους ανθρώπους προβάλουμε τη συνύπαρξη και την ισότιμη συμμετοχή. Απέναντι στην εκποίηση του δημόσιου χώρου, και στη μοναξιά, προβάλλουμε τη χαρά της συνάντησης της παρέας, της συλλογικής δράσης και δημιουργίας.

Ο νεοφιλελευθερισμός ως κυρίαρχη ιδεολογία και πρακτική, συρρικνώνει το δημόσιο χώρο. Το βλέπουμε καθημερινά με την απουσία συνελεύσεων κατοίκων, με την έλλειψη κοινωνικών υποδομών, με την αποσπασματική και ανεπαρκή παρέμβαση στο πεδίο της πρόνοιας και πρόληψης. Το βλέπουμε στις γυμνές, από ανθρώπους πλατείες. Στη «νεκρική σιγή» όταν τα καταστήματα της Νέας Ιωνίας είναι κλειστά, στις φτωχογειτονιές και στην απουσία κοινωνικής μέριμνας, στην ομοιομορφία και την ισοπέδωση, στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα.

Η «Αριστερή Όχθη», είναι η όχθη της κοινωνικής αλληλεγγύης και ανατροπής, η όχθη της συνάντησης και συνύπαρξης, η όχθη της αποδοχής του «διαφορετικού». Γιατί η κοινωνία μας, ο κόσμος μας, χωρά πολλούς κόσμους.

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

  • Ο δήμος της Νέας Ιωνίας είναι ένας δήμος που η κοινωνική του υπηρεσία αποτελείται από μια κοινωνική λειτουργό για να εξυπηρετήσει χιλιάδες συμπολίτες μας.
  • Δεν υπάρχουν ομάδες άμεσης δράσης για τοξικοεξαρτημένους και για άστεγους.
  • Η παιγνιοθήκη για παιδιά με ειδικές ανάγκες που δημιουργήθηκε από ομάδα εθελοντών πριν μια δεκαετία, σήμερα αποτελεί παρελθόν.
  • Δεν υπάρχουν πολιτικές για άνεργους και ο αριθμός τους αυξάνεται κατά πολύ και στην πόλη μας.
  • Χιλιάδες μετανάστες ζουν σε τρώγλες της Ελευθερούπολης, χωρίς δικαιώματα και αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία του δήμου μας.
  • Η Στέγη Ανηλίκων στην Νεάπολη, που «φιλοξενεί» μικρά –συνήθως εγκαταλελειμμένα από τις οικογένειές τους παιδιά-, έχει αντί για κοινωνικούς λειτουργούς και παιδοψυχολόγους, παιδονόμους αποσπασμένους από τις φυλακές Κορυδαλλού, χωρίς ο δήμος μας να έχει ενδιαφερθεί ποτέ.
  • Ο δήμος μας δεν έχει δημιουργήσει ράμπες και προσβάσιμους χώρους για τους πολίτες με ειδικές ανάγκες και τους ηλικιωμένους.
  • Οι κάτω του ορίου φτωχοί «ενισχύονται» από το δήμο με ψίχουλα κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα.
  • Δεν υπάρχει καμία υποδομή για τοξικοεξαρτημένους.
  • Δεν έχει υπάρξει καμία πρωτοβουλία για την εφηβική και νεανική «παραβατικότητα», κανένα μέτωπο στην καλλιέργεια της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, συντηρητικών στερεότυπων, που συμβάλουν στην καλλιέργεια του μίσους, της αποπομπής του «διαφορετικού» και εντέλει στη βία.
  • Τα σχολεία είναι αποκομμένα από τη γειτονιά και η αυτοδιοίκηση περιορίζεται σε παρεμβάσεις αποκλειστικά στον τομέα της υλικοτεχνικής υποδομής.
  • Στα δημοτικά μας τέλη δεν υπάρχει μέριμνα για απαλλαγή ή ευνοϊκή μεταχείριση ευπαθών κοινωνικών ομάδων που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις …υποχρεώσεις τους.

Όταν επιλέξαμε στον τίτλο της κίνησής μας τη λέξη «όχθη», στο μυαλό μας είχαμε πολλά. Κυρίως όμως, θέλαμε να τονίσουμε ότι η πόλη μας έχει όχθες, δηλαδή διαφορετικούς κόσμους και ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εμείς τασσόμαστε στην αριστερή της πλευρά, εκεί που είναι ο κόσμος της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της ανοχής, της ευαισθησίας, της συνύπαρξης. Η όχθη μας, είναι πλουραλιστική και πολύχρωμη. Είναι η όχθη που αναζητά μια ανοιχτή πόλη, μια πόλη για όλους και όλες, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Η παράταξή μας η «Αριστερή Όχθη», θα παλέψει με την κοινωνία των πολιτών για:

1.- Ισχυρή κοινωνική υπηρεσία σε όλα τα επίπεδα.

Καμία παρέμβαση δεν θα μπορεί να γίνει, καμία ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης δεν θα μπορεί να συμβεί, αν δεν υπάρξει ουσιαστική και μεγάλη αύξηση των κονδυλίων για την κοινωνική πολιτική και αν δεν ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα η κοινωνική υπηρεσία του δήμου, όχι σε μια γραφειοκρατική βάση, αλλά εκεί που διαμορφώνονται οι γκρίζες ζώνες του κοινωνικού αποκλεισμού: κινητές μονάδες εξειδικευμένων ανθρώπων για τοξικοεξαρτημένους, υπηρεσίες για τους ολοένα και περισσότερους νεόπτωχους, με στόχο όχι τη διαχείριση της φτώχειας τους, αλλά την υπέρβασή της.

2.- Να αφήσουμε χώρο στη νεολαία.

Για μας, ξεχωριστή θέση έχουν οι νέοι άνθρωποι. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι απέδειξαν το προηγούμενο διάστημα στους δρόμους, ότι δεν είναι η γενιά της απάθειας και των ατομικών λύσεων. Που μας έδωσαν μαθήματα συλλογικών βηματισμών, που ανέδειξαν αξίες και οράματα.

Θέλουμε λοιπόν, να αφήσουμε χώρο στους νέους και τις νέες, να ενισχύσουμε και να ενθαρρύνουμε τη δημιουργικότητά τους, να επιβραβεύσουμε την ανυπακοή τους με τολμηρά, θεσμικά και μη, βήματα. Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε θεσμούς ψευδαίσθησης συμμετοχής, με δήθεν συμβουλευτικά όργανα, παρόμοια με τη Βουλή των εφήβων. Επιδίωξή μας η ουσιαστική συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα της νέας γενιάς, από το δημοτικό συμβούλιο, έως τις επιτροπές του δήμου και τα νομικά πρόσωπα. Κυρίως όμως, να ενθαρρύνουμε και να αφήσουμε χώρο στη δημιουργική τους διάθεση, από τα μουσικά συγκροτήματα, τα στέκια, έως τις δραστηριότητές τους στο σχολείο και τη σύνδεσή τους με τη γειτονιά. Προτείνουμε ετήσιο φεστιβάλ νεολαίας, με ευθύνη των μαθητικών συμβουλίων, αλλά και όσων επιτροπών νέων θελήσουν να συμβάλουν στην πραγματοποίησή του. Θεσμοθέτηση της συμμετοχής εκλεγμένων εκπροσώπων της νεολαίας στο δημοτικό συμβούλιο, σε ζητήματα που τους αφορούν, αλλά και σε όσα ζητήματα άπτονται των ενδιαφερόντων τους ή εμπλέκονται στον κοινό μας χώρο.

Έκδοση αυτόνομου νεανικού εντύπου, με τη χρηματοδότηση από τον δήμο. Δημιουργία πολυκέντρου δημιουργίας, πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

3.- Υποστήριξη στους μετανάστες.

Από αυτές τις δημοτικές εκλογές οι επί μακρόν διαμένοντες μετανάστες θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Η κίνησή μας θεωρεί ότι οι μετανάστες και οι μετανάστριες θα έπρεπε να είχαν αυτό το δικαίωμα καιρό πριν. Εδώ ζουν, πληρώνουν δημοτικά τέλη και έχουν κάθε δικαίωμα να ασκούν τα εκλογικά τους καθήκοντα.

Ο δήμος να ενισχύσει το κυριακάτικο σχολείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που λειτουργεί ήδη στη Νέα Ιωνία με πρωτοβουλία ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας. Να ενισχύσει επίσης ο δήμος, με παραχώρηση αιθουσών κάθε πρωτοβουλία κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων των μεταναστών.  Επίσης, δημιουργία μικτών πολιτιστικών εκδηλώσεων, μεταναστών και ελλήνων, ώστε η όσμωση να ενισχύσει τη συνεύρεση και να περιορίσει ρατσιστικά και ξενοφοβικά φαινόμενα, που πολλές φορές εκδηλώνονται με μορφές ανοιχτής βίας.

4.- Άτομα με ειδικές ανάγκες.

Για μας πρώτη προτεραιότητα είναι οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Η Νέα Ιωνία είναι μια πόλη που θέτει εμπόδια στην μετακίνησή τους, που απαγορεύει την ελεύθερη προσπέλαση στους δημόσιους χώρους. Οι ράμπες, οι ειδικοί χώροι στάθμευσης για τα αναπηρικά αυτοκίνητα και αμαξίδια και η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις πλατείες της πόλης, θεωρούνται για την «Αριστερή Όχθη» βασικές ενέργειες.

Επίσης, επαναλειτουργία της παιγνιοθήκης για παιδιά με ειδικές ανάγκες στη Νεάπολη. Ενθάρρυνση του εθελοντισμού και παροχή κάθε βοήθειας σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

5.- Στέγη Ανηλίκων.

Δημιουργία δημοτικής επιτροπής ελέγχου για τη Στέγη Ανηλίκων. Αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων αποϊδρυματοποίησης (ανάδοχες οικογένειες, δημιουργία νέων δομών πέρα και έξω από σωφρονιστικές αυταρχικές λογικές). Θεσμική αποκοπή της «στέγης» από το υπουργείο Δικαιοσύνης και ένταξή της στο υπουργείο  Κοινωνικής Πολιτικής.

6.- Τοξικοεξαρτημένοι.

Οι χρήστες τοξικών ουσιών είναι, συνήθως, θύματα ατομικών και συλλογικών αδιεξόδων, αλλά και ενός τεράστιου πολυεθνικού εμπορικού κυκλώματος. Για μας, η αντιμετώπιση της εξάρτησης αποτελεί πρώτιστο καθήκον, αλλά μακριά και ενάντια σε λογικές καταστολής και ποινικοποίησης της απλής χρήσης.

Προτείνουμε τη δημιουργία δημοτικού συμβουλευτικού σταθμού σε συνεργασία με τις θεραπευτικές κοινότητες. Επίσης, τη δημιουργία ομάδας δράσης για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα από τη χρήσή, που περιθωριοποιούνται ή κινδυνεύουν άμεσα από το παράνομο εμπόριο.

7.- Άστεγοι, φτωχοί κάτω του ορίου.

Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι το φαινόμενο της ακραίας φτώχειας, μπορεί να αντιμετωπιστεί από έναν και μόνο δήμο. Χρειάζεται διαδημοτική συνεργασία και αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών, ώστε να υπάρξει μια νέα κατεύθυνση και μια διαφορετική εικόνα. Σύνθημα και στόχος μας, κανένας άνθρωπος χωρίς στέγη.

Προτείνουμε την ανάληψη πρωτοβουλίας από την πλευρά του δήμου μας, ώστε σε συνεργασία με τους άλλους δήμους της Αττικής να καλυφθούν οι ανάγκες των αστέγων. Αγορά και αξιοποίηση κτηρίου για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών ανθρώπων που αδυνατούν για διάφορους λόγους να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία. Όπου είναι εφικτό να δοθεί προτεραιότητα στις προσλήψεις των αστέγων, των μακροχρόνια ανέργων, των ανθρώπων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Επίσης, ψυχολογική στήριξη των μακροχρόνια ανέργων και των άστεγων και σταδιακή ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία και την κοινότητα.

8.- Ηλικιωμένοι.

Ενίσχυση του θεσμού «φροντίδα στο σπίτι», με στόχο την αξιοπρεπή διαβίωσή τους στο χώρο της επιθυμίας τους και όχι στα κάθε λογής γηροκομεία. Ανάπτυξη των δημοτικών προγραμμάτων για καλοκαιρινά μπάνια και ταξίδια αναψυχής. Δημιουργία χώρων υποδομής για τους ηλικιωμένους στους ελεύθερους – δημόσιους χώρους. Διευκόλυνσή τους στις δημόσιες υπηρεσίες.

Θ.      Πολιτισμός

Για την «Αριστερή Όχθη» ο πολιτισμός σηματοδοτεί την ιδιαίτερη αισθητική προσέγγιση – εναλλακτική σε σχέση με το κυρίαρχο μοντέλο αλλά και το αξιακό σύστημα που νοηματοδοτεί την καθημερινή ζωή μας. Είναι το πλαίσιο αναφοράς από το οποίο ο πολίτης αντλεί και καθιερώνει σχήματα συμπεριφοράς, τρόπο ζωής, αισθητική αντίληψη, σκέψη και νοοτροπία. Είναι αυτό το πλαίσιο δια μέσου του οποίου ο πολίτης αφομοιώνει την ανθρώπινη δημιουργία, τα ιδανικά της και τις αξίες της αποκτώντας συνείδηση και γνώση.

Θεωρούμε ότι σήμερα ο πολιτισμός μας είναι σε κρίση, επειδή οι άνθρωποι αφομοιώνουν ένα πολιτισμό της μοναξιάς, της αλλοτρίωσης και του άκρατου ατομισμού. Θεωρούμε ότι οι πολίτες πρέπει να σπάσουν το κέλυφος της απομόνωσης και αποξένωσης και να μετουσιώσουν την κοινωνικότητά τους σε δημιουργία.

Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε:

  • Διάσωση χαρακτηριστικών εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κτηρίων μέσω της διάθεσής τους σε νέους για δημιουργία εναλλακτικών χώρων.
  • Δημιουργία φεστιβάλ ανάδειξης νεανικών καλλιτεχνικών σχημάτων στους διάφορους τομείς του πολιτισμού.  Σύνθημά μας είναι ότι η πολιτιστική δημιουργία δεν εξαντλείται στους επώνυμους δημιουργούς.
  • Αξιοποίηση του Παναιτωλίου, με το άνοιγμά του σε κάθε μορφή πολιτιστικής δημιουργίας και εκδήλωσης.
  • Αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος και ιδιαίτερα της εθελοντικής προσφοράς ανθρώπων του πολιτισμού και των τεχνών.
  • Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση της βιβλιοθήκης του δήμου και προμήθεια της απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής  για διασύνδεσή της, μέσω συνδρομών με τις μεγάλες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και μουσεία του κόσμου.
  • Στήριξη με κάθε μέσο (χορηγίες, διαφημίσεις, καμπάνιες κτλ.) όλων των δημοτικών φορέων πολιτισμού, όπως του δημοτικού θεάτρου, του μουσικοχορευτικού συγκροτήματος, του πνευματικού κέντρου.
  • Ενίσχυση των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων στο δήμο μας με διάθεση σε αυτούς υλικοτεχνικής υποδομής  καθώς και δημοτικών χώρων.
  • Εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας από το δήμο για την ανάπτυξη πολυδύναμου πολιτιστικού κέντρου, όπως επίσης και δημιουργία ανοιχτού θεάτρου και θερινού σινεμά.
  • Διοργάνωση από το δήμο, ομιλιών και συζητήσεων με θέματα που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή των δημοτών όπως για την ξενοφοβία, την αλληλεγγύη κτλ.
  • Λειτουργία των σχολείων ως πυρήνων δράσης και πολιτισμού σε κάθε γειτονιά.

Ι.       Ιωνία και Αυτοδιοίκηση

Η «Αριστερή Όχθη» είναι θερμός υποστηρικτής της άποψης ότι ο θεσμός της αυτοδιοίκησης είναι ο κατ’ εξοχήν προνομιακός χώρος για μια ριζοσπαστική και βιώσιμη αντιμετώπιση των τοπικών θεμάτων, που σχετίζονται με την βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι όχημα για κομματική καταγραφή, ούτε πεδίο άσκησης δημοσίων σχέσεων πολιτικών με φιλοδοξίες για καριέρα στην κεντρική πολιτική σκηνή ή πάρκιγκ άλλων πριν την συνταξιοδότησή τους. Επίσης, ως παράταξη απέχουμε σαφώς από αντιλήψεις που αντιλαμβάνονται την αυτοδιοίκηση ως χώρο συνάσπισης τοπικών μικροσυμφερόντων απέναντι στο κράτος

Αντιθέτως ισχυριζόμαστε ότι η αυτοδιοικητική δράση είναι συγκεκριμένη και τοπική αλλά ταυτόχρονα πολιτική και παγκόσμια. Ισχυριζόμαστε επίσης, ότι η αυτοδιοίκηση σηματοδοτεί την αρχή της λήψης των αποφάσεων στο κοντινότερο προς τον πολίτη διοικητικό επίπεδο με την ενεργοποίησή του και την συμμετοχή του σε αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς. Ισχυριζόμαστε τέλος, ότι σοβαρές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και ανατροπές είναι σήμερα απαραίτητες στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα ανοίγουν περάσματα για μια διαφορετική πολιτική προοπτική και ένα εναλλακτικό κοινωνικό μοντέλο. Γι’β αυτό κρίνουμε σήμερα απαραίτητο τον προσδιορισμό των ακόλουθων στόχων στην πολιτική μας:

  • Καθιέρωση πάγιου εκλογικού συστήματος, της απλής αναλογικής, στις δημοτικές εκλογές καθώς και εκλογή του Δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο.
  • Μεταφορά από το κράτος στους δήμους σταθερών πόρων στην κατεύθυνση της απεξάρτησής τους από αυτό καθώς και   οικοδόμησης της οικονομικής τους και πολιτικής αυτοτέλειας.
  • Καθιέρωση του συμμετοχικού προϋπολογισμού, στα χνάρια του παραδείγματος του Πόρτο Αλέγκρε, όπου οι πολίτες με διαβουλεύσεις στη γειτονιά, με θεματικές συνελεύσεις και συζητήσεις σε τοπικούς φορείς και συλλογικότητες, θα διαμορφώνουν τον ετήσιο δημοτικό προϋπολογισμό και θα ελέγχουν τις διαδικασίες υλοποίησής του με άνετη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των δαπανών.
  • Πίεση προς την κεντρική εξουσία για την συγκρότηση του Μητροπολιτικού Δήμου, με μεταφορά σε αυτόν, αρμοδιοτήτων, που σήμέρα νέμεται το κράτος.

Στον δήμο μας επιπλέον στοχεύουμε και στα εξής:

  • Διενέργεια από το δήμο συμβουλευτικών τοπικών δημοψηφισμάτων για μείζονα θέματα, μετά από συγκέντρωση ενός αριθμού υπογραφών από τους πολίτες, με συμμετοχή και των μεταναστών, που  έχουν δικαίωμα ψήφου.
  • Σύνταξη των προκηρύξεων και αναθέσεων των εργολαβιών από το δήμο, με επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες στην κατεύθυνση της διαφάνειας, της ενισχυμένης εποπτείας και της τήρησης των όρων των προϋπολογισμών.
  • Σταδιακή μετάβαση σε ότι αφορά τις προμήθειες του δήμου σε καθεστώς προϊόντων με οικολογικές προδιαγραφές και προερχόμενα από δίκαιο εμπόριο.

Επίλογος

Μεθοδεύουμε την παρέμβασή μας στα δημοτικά πράγματα της πόλης μας με την παράταξή μας, την «Αριστερή Όχθη», υπηρετώντας το όραμά μας. Μια κοινωνικά και πολιτικά εναλλακτική προοπτική, για το δήμο μας. Θα δώσουμε τη μάχη μας και θα παρεμβαίνουμε στα ζητήματα της πόλης, μέσα και έξω από τους θεσμούς, μαζί με τα κινήματα και τους ενεργούς πολίτες, για καλύτερη ποιότητα ζωής, για ελεύθερους χώρους, για πράσινο, για τα δικαιώματα των πολιτών, για εξάλειψη των διακρίσεων και των αποκλεισμών, για το δικαίωμα στη διαφορά, για κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη, για μια ανοιχτή και πολυπολιτισμική πόλη.

Σχολιάστε